Wie?


Toen ik in 1960 te Nazareth in een landbouwersgezin geboren werd onder de naam Luc Vermeersch, kon misschien enkel mijn door paarden bezielde grootvader Remi Vlerick vermoeden dat ik samen met hem op 18-jarige leeftijd mijn eerste veulentje zou fokken. Vanaf het moment dat ik het kind van een volbloed-vader en een croisé-merrie zonder papieren onder mijn hoede nam, is erfelijkheid en genen een enorme passie voor me geworden omdat in die periode ook een immense landbouwrevolutie plaatsvond waarbij paarden plaats moesten maken voor machines en ze bijgevolg een marginale functie kregen in de landbouw. Dit leidde ertoe dat, samen met de welvaartsstijging, paarden gefokt werden ten dienste van de sport: eventing, dressuur of mijn voornaamste interesse, namelijk springsport.
Na jaren te hebben gefokt met verscheidene merries uit verschillende bloedlijnen met allerhande hengsten, ben ik tot de vaststelling gekomen dat het geen zin heeft om te fokken met een goede hengst en een gewone merrie. Omdat net het omgekeerde - en zeker als ze beiden van een goede afkomst zijn - wel een uitstekend resultaat oplevert, heb ik alles verkocht en heb ik met de hulp van Luk Van Puymbroeck Holsteinse merries gekocht.

De reden dat ik voor dit paardenras geopteerd heb, is het feit dat men in het Duitse Holstein al eeuwenlang hun paarden selecteert en ze over moederstammen beschikken die uitblinken in de springsport. Holsteinse merries zijn niet alleen niet goedkoop - vooral de goede stammen die heel dicht bij de basis van de beste paarden aansluiten - maar bovendien zijn ze ook heel moeilijk te vinden. Alle stammen van mijn merries staan genoteerd vanaf de periode rond 1850: sindsdien werden ze al geselecteerd. Bijgevolg zijn al mijn merries de zuster, halfzuster of nicht van topspringpaarden, gekeurde hengsten, enz. waardoor ze van de eerste tot de laatste uit de beste tak van hun stam afkomstig zijn.
Zo is Quidam-Cor een Quantum-merrie uit een Esteban x Calletto II-merrie: deze merrie heet Wisma, de moeder van Cassini, wat betekent dat ik met het beste uit de beste nesten fok. Gedurende jaren heb ik een stevige basis opgebouwd van merries die moeilijk te vinden zijn en bijgevolg ook duur in aankoop zijn; als je normaal bemiddeld bent moet je jarenlang fokken en selecteren om dit stadium te bereiken. Na dit alles worden onze merries nu geïnsemineerd door exclusieve hengsten die afkomstig zijn uit bijzondere nesten en afstammingslijnen: hierdoor zijn quasi al onze veulens topproducten.

Luc Vermeersch

LiggingOns adres is wel degelijk 'Leegzakstraat 55' maar dit adres geeft op de kaart beter onze precieze ligging weer.